De “Poolse Bibliotheek in Amsterdam” zet sinds 2015 de beste tradities van de stichting “Pools Huis in Amsterdam” (die samen met de GGZ Keizersgracht ontstond)  voort.

Het idee achter de oprichting is dat de Bibliotheek een mentale ondersteuning zou moeten bieden, niet zozeer voor de patiënten van de GGZ Keizersgracht, maar vooral voor degenen die willen vermijden patiënt te worden. De activiteiten van de Bibliotheek moeten Polen ondersteunen die gekweld worden door eenzaamheid in Nederland, die op zoek zijn naar een goed boek, cultureel vermaak of een interessant gesprek. De Poolse Bibliotheek is gericht op het bevorderen van adaptatieactiviteiten: het introduceren voor de Nederlanders en het herinneren aan Polen van onze cultuur, het helpen onze landgenoten te acclimatiseren in een onbekende omgeving, het onderhouden van oude – en het vinden van nieuwe – vriendschappen.

De Bibliotheek bevat meer dan vijfduizend boeken in het Pools en enkele honderden boeken van Poolse auteurs die naar het Nederlands zijn vertaald (zie de Catalogus op www.bibliotekapolska.nl). Er worden ook cyclische vernissages en tentoonstellingen van Poolse en Nederlandse kunstenaars georganiseerd, de Fotoclub, de Club van Poolse-filmliefhebbers, de evenementen die samen met de Nederlanders worden georganiseerd, zoals “Boordspelavond” of “Samen dumplings maken”, en ook taalcursussen: Nederlands voor Polen en Pools voor Nederlanders. Al jaren nemen we actief deel aan het Great Orchestra of Christmas Charity (elk jaar opnieuw breken we het record van ingezameld geld!), The Christmas Package-campagne, en dit jaar zijn we zeer betrokken bij actie “Hulp aan Oekraïne”.

De Poolse Bibliotheek in Amsterdam staat open voor elk redelijk idee van het evenement op één voorwaarde: de initiatiefnemer moet verantwoordelijkheid nemen voor de organisatie ervan. Het is ook mogelijk om onze zaal (al dan niet met gebruik van de keuken) te huren voor een vergadering, training, congres, etc. De zaal is voorzien van een beamer en scherm en biedt plaats aan maximaal 40 personen.

De bibliotheek is voortdurend op zoek naar vrijwilligers die een paar uur van hun privéleven willen besteden aan het creëren van een gemeenschap. Bij interesse kunt u contact met ons opnemen via de website of per e-mail: info@bibliotekapolska.nl