Behandelingen
Behandelingen
Op deze pagina kan je lezen over onze behandelingen binnen basis en gespecialiseerde GGZ en de behandelvormen die wij binnen onze instelling toepassen.
GGZ Keizersgracht behandelt klachten die binnen de basis (BGGGZ) en gespecialiseerde (SGGZ) geestelijke gezondheidszorg met ambulante behandelingen kunnen worden behandeld.
Een BGGGZ traject is ingericht volgens de principes van ‘Generalistisch en kortdurend behandelen’
Wat betekent ‘Generalistisch en kortdurend behandelen:
- kortdurende en planbare zorg
- oplossingsgericht behandelen, de hulpvraag van de patiënt en niet de diagnose staat centraal
- de veranderingsbereidheid, veerkracht en vermogen tot eigen regie van de patiënt zijn leidend
Welke klachten worden binnen Basis GGZ behandeld:
- stressklachten
- somberheid en depressie
- klachten omtrent rouw en verlies
- negatief zelfbeeld
- lichte trauma
- zingevingsvragen
Waaruit bestaan de behandelingen binnen Basis GGZ:
- gesprekken met een psycholoog of psychotherapeut (facet-to-face en online)
- ondersteuning via eHealth (online modules op internet)
- eventueel groepstherapie
Een SGGZ traject (gespecialiseerde GGZ) is ingericht volgens de principes van ‘Specialistisch en langdurig behandelen’
Wat betekent ‘Specialistisch en langdurig behandelen:
- wanneer psychische problemen na behandeling in de basis GGZ nog niet zijn opgelost
- de psychische problemen van complexere of ernstigere aard zijn
- bij terugkerende problematiek
- In de SGGZ wordt multidisciplinair gewerkt. Dat betekent dat er meerdere therapeuten bij de behandeling betrokken zijn: b.v.: psycholoog, psychotherapeut, creatief therapeuten, psychiater, maatschappelijk werker
Behandelvormen
Psycho-educatie
Psycho-educatie is een ander woord voor leren over mentale klachten: een psycholoog geeft je informatie en advies over je mentale klacht(en). Je leert je eigen gedrag herkennen en begrijpen. Deze bewustwording is vaak de eerste stap om ander gedrag aan te leren. Ook krijg je meer informatie over de symptomen en oorzaken van een psychische klacht en manieren om deze te behandelen. Psycho-educatie kan ook helpen bij het aanleren van bepaalde vaardigheden, zoals praten met anderen, omgaan met stress, voor jezelf opkomen en problemen oplossen. Psycho-educatie is er voor iedereen die last heeft van een bepaalde psychische klacht, zoals autisme, burn-out, ADHD of angst.
bron: psyned.nl
Psychotherapie
Een effectieve behandelmethode voor psychische klachten en problemen waarbij gesprekken tussen cliënt en behandelaar centraal staan. Het is een parapluterm voor allerlei therapievormen die een psychotherapeut kan inzetten voor de behandeling van psychische klachten.
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door iemands gedachten en gedrag. Door het onderzoeken, bespreken en veranderen van dat gedrag en die gedachten nemen de psychische klachten af. Tijdens de behandeling werk je actief met de behandelaar samen om tot een verbetering van je klachten te komen. Deze therapie kan zowel bij angst- als bij somberheidsklachten worden ingezet
bron: mentaalbeter.nl
Schematherapie
Schematherapie is een nationaal en internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren. Je kunt schematherapie in verschillende vormen krijgen: individueel, in een groep of een combinatie van beide.
bron: schematherapie.nl
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident.
EMDR werd meer dan 30 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode die bij verscheidene klachten wordt ingezet.
Het kan zijn dat de schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten, zoals angst, somberheid of slaapproblemen. EMDR is dan een eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen.
bron: www.watisemdr.nl
Farmacotherapie
Farmacotherapie is een behandeling met medicijnen die kan worden ingezet als ondersteuning bij psychologische behandelingen. Medicatie is meestal niet noodzakelijk. Vaak lukt het ook zonder medicatie om aan je herstel te werken. Medicatie kan worden overwogen als de psychologische behandeling onvoldoende effect heeft of als de klachten ernstig zijn. Als je al medicatie gebruikt, dan is het belangrijk dit bij het intakegesprek te melden en wordt afgestemd met de voorschrijver, wie jouw medicatie controleert.
bron: mentaalbeter.nl
Groepstherapie
Groepstherapie is therapie in groepsverband. Een beperkt aantal deelnemers, vaak acht tot tien, vormt samen met een groepstherapeut een therapiegroep die regelmatig bij elkaar komt. Meestal is er één keer per week een bijeenkomst die anderhalf tot twee uur duurt. Tijdens de zitting bespreken en/of behandelen de groepsleden belangrijke onderwerpen met elkaar onder begeleiding van de therapeut.
In een therapiegroep gebeuren dingen in het contact met anderen, die vergelijkbaar zijn met het gewone leven buiten de therapie. Mensen zeggen dingen en doen dingen die anderen beïnvloeden en waarbij gevoelens van herkenning, boosheid, verdriet of genegenheid kunnen ontstaan.
bron www.groepstherapie.nl
Momenteel bieden wij verschillende groepen aan:
- vaardigheidstraining gericht op het verbeteren van zelfbeeld en assertiviteit
- steungroep met focus op sociale re-integratie
- korte groep psychoeducatie en emotie-regulatie
Wij zijn bezig meer groepen te ontwikkelen.
Psychodiagnostiek
Onderzoeken in de Poolse taal met als doel de juiste diagnose/classificatie te stellen, passende indicatie van behandeling te bepalen of in geval van stagnatie of onvoldoende vooruitgang in de therapie. We doen een breed scala aan psychologische testen zoals persoonlijkheidstesten, coping, intelligentietesten, diagnostiek van autismespectrumstoornis en ADHD, neuropsychologische testen een andere.
E-Health
Met eHealth krijgen mensen met psychische klachten/aandoeningen via ICT-toepassingen zoals online informatie over hun psychische gezondheid of ondersteuning bij hun herstel. Zo kunnen zij hun herstelproces, en daarmee hun kwaliteit van leven verbeteren. eHealth kan ook ingezet worden om naasten te betrekken bij het herstelproces.
bron: www.ggzstandaarden.nl
Ondersteuning door psychiatrisch verpleegkundige
Onze psychiatrische verpleegkundige kan ondersteuning bieden naast farmacotherapie en/of psychotherapie, in de vorm van: geven van psycho-educatie, verbeteren emotie-regulatie, stabiliseren en voorbereiden op de therapie, medicatie controle en somatische screening.